Terugdringen auto-overlast in Maasland

Toelichting 

Door de verlengde A4 is de autodrukte in en rond Maasland enorm toegenomen. Zodra de A4 door Midden Delfland is voltooid, zullen de problemen en verkeersdrukte op de N468 weer zijn afgenomen (terug naar niveau uit het jaar 2000) en kan de gemeente de weg in beheer nemen indien zij tijdig start met voorbereidende maatregelen. Maar dit duurt nog enkele jaren en zolang kunnen en willen de bewoners van Maasland niet wachten, zo bleek tijdens een PvdA-werkbezoek op donderdag 18 februari op uitnodiging van de bewonersgroep die zich rond dit onderwerp in Maasland heeft georganiseerd en de gemeente adviseert over mogelijke oplossingen. De bewonersgroep en de gemeente hebben de laatste tijd  diverse maatregelen uitgewerkt en doorgevoerd om de leefkwaliteit in het dorp langs de N468 te verbeteren. Maar de grenzen van hun mogelijkheden zijn bereikt en verdere verbeteringen zijn alleen mogelijk in samenwerking met de provincie Zuid-Holand, de verantwoordelijke wegbeheerder. Voor de provincie is de route geen ‘sluiproute’ maar onderdeel van het provinciale wegennet zodat het geen optie is om tijdens de ochtend- en avondspits, wanneer de problemen zich in Maasland voordoen, doorgaand verkeer te hinderen met bijvoorbeeld spits-pollers, zoals in Midden Delfland parallel aan de A13 wel is gedaan. Toch is het volgens de bewonersgroep mogelijk om binnen dit provinciale uitgangspunt de leefkwaliteit te verbeteren met alternatieve en soms vernieuwende oplossingen. Nu de N468 bovendien op de rol staat voor groot onderhoud en de provincie voorbereidingen treft voor de aanleg van een parallel lopend fietspad om de verkeersveiliheid te vergroten, ligt het voor de hand deze alternatieve kwaliteitsverbeterende maatregelen nader te onderzoeken zodat eventuele uitvoering daarvan kostenefficiënt kan worden gecombineerd met het onderhouds- en fietspadprogramma. 

Na van de door bewoners aangedragen alternatieven kennis te hebben genomen, stellen ondergetekenden aan Gedeputeerde Staten de volgende vragen, die erop zijn gericht haalbare maatregelen te vinden die nog dit jaar in uitvoering zouden kunnen komen om de verkeerintensiteit van de weg te verlagen en de snelheid van het doorgaand verkeer iets terug te dringen, zodat de leefkwaliteit in Maasland tijdens ochtend- en advondspits merkbaar verbetert.  

  1. Is het college van GS bereid om met extra bebording bij de aan- en afvoerroutes van A4 en A20 richting Maasland, alternatieve routes bij automobilisten onder de aandacht te brengen zodat een deel van de verkeersstroom zich meer verspreid over andere wegen? Zo ja, heeft GS dan wellicht al een concrete uitwerking voor ogen? Zo nee, waarom niet?

    Ervaringen op snelwegen tonen aan dat trajectbegeleiding kan bijdragen aan de aan- en afvoer op snelwegen. Een goed voorbeeld daarvan is de trajectbegeleiding en –controle op de A13. Mede op basis van een idee van de heer Peter Verschoor, inwoner van Midden-Delfland, stellen wij GS de volgende vraag.

  2. Is het college van GS bereid de mogelijkheid te onderzoeken van traject-snelheidscontrole tijdens ochtend- en avondspits inclusief handhavingsmaatregelen op de N468, waarbij als doorrijtijd wordt uitgegaan van ongeveer 30 minuten (van A4 tot A20 en v.v.) zodat automobilisten 5 tot 7 minuten extra reistijd nodig hebben dan nu en waardoor de route nog steeds dienst kan blijven doen als verbindingsroute in het provinciale wegennet maar ten opzichte van het gebruik van de omliggende rijkswegen geen tijdvoordeel meer oplevert? Zo ja, wanneer kan het overleg hierover met bewoners en gemeente starten? Zo nee, waarom niet?

    Het is tijdens met name de ochtendspits gevaarlijk voor schoolgaande kinderen en hun begeleiders om het traject over te steken. Automobilisten staan bumper aan bumper in Maasland en negeren in grote getalen de verkeersregels bij voetgangersoversteekplaatsen. De bewoners zouden graag bij een of meerdere van deze oversteekplaatsen verkeerlichtinstallaties plaatsen zodat de nu ononderbroken stroom van auto’s zo af en toe geforceerd wordt doorbroken om jonge voetgangers in staat te stellen veilig de overkant te bereiken.
     

  3. Wil GS in overleg met gemeente en bewoners serieus verkennen op welke manier een verkeerslichtinstallatie of alternatief systeem autombolisten kan dwingen of effectief kan verleiden om op gezette tijden in de ochtendspits ruimte te bieden aan overstekende schoolgaande jeugd bij een of meerdere voetgangsoversteekplaatsen nabij scholen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn kan dit onderwerp besproken worden met bewoners en gemeente?

    Het werk van de bewonersgroep wordt op dit moment door de gemeente Midden Delfland ondersteund. Op deze manier worden burgers in staat gesteld actief mee te denken en alternatieve maatregelen te ontwikkelen, werk dat normaal gesproken door het ambtelijk apparaat wordt gedaan. Door de bewonersgroep op een nieuwe manier in te zetten, blijkt de betrokkenheid bij en het draagvlak voor het vinden van oplossingen te zijn toegenomen, zo kan uit informatie van de gemeente Midden Delfland in 2009 worden opgemaakt. De bewoners geven ook aan dat zij graag op deze manier de komende maanden / jaren bij de aanpak van de overlast van de N468 betrokken blijven. Maar nu de gemeentelijke bevoegdheden lijken uitgeput omdat het nu aan de provincie is om als wegbeheerder eventueel aanvullende maatregelen te treffen, doet zich de vraag voor of het dagelijks bestuur van de provincie – net zoals de gemeente heeft gedaan – de bewonersgroep wil blijven ondersteunen bij het verder in kaart brengen en zo nodig uitvoeren van alternatieve maatregelen die in de eerste drie vragen zijn verwoord. De concrete vraag in dit verband aan GS is derhalve:

 

  1. Ziet u mogelijkheden om het bijzondere ‘participatieproces’ van de bewonersgroep (naast de gemeente Midden Delfland) financieel of organisatorisch te ondersteunen, hen bij de gevraagde verkenning en onderzoeken te betrekken en de komende maanden intensief met deze groep (en de gemeente) samen te werken om nog dit jaar alles uit de kast te halen wat erin zit om de leefkwaliteit rondom de N468 in Maasland te verbeteren? Zo ja, op welke manier? Zo nee, waarom niet?

  2. Kunt u zo exact mogelijk aangeven
    a) wanneer het groot onderhoud aan de N468 volgens planning zal plaatsvinden,
    b) welk type onderhoudsmaatregelen zijn voorzien,
    c) wanneer de planvorming voor de aanleg van het fietspad wordt afgerond,
    en tenslotte
    e) op welke manier en/of in welke periode eventuele maatregelen volgend uit nader overleg met bewoners en gemeente geïntegreerd kunnen worden in het onderhouds- en fietsplan?

 

 

Ondertekening en naam: 

Erik Pool (PvdA)Resul Özdemir (PvdA)Jan Evert Keman (PvdA)

One Response to “Terugdringen auto-overlast in Maasland”

  1. Gedeputeerden Staten Says:

    van Gedeputeerde Staten
    op vragen van
    FZ/GS
    Antwoord
    E. Pool (PvdA), R. Özdemir (PvdA) en J.E. Keman (PvdA)
    (d.d. 23 februari 2010)
    Nummer
    2356
    Onderwerp
    ‘Terugdringen auto-overlast in Maasland’
    Aan de leden van Provinciale Staten
    Toelichting vragenstellers
    Door de verlengde A4 is de autodrukte in en rond Maasland enorm toegenomen.
    Zodra de A4 door Midden Delfland is voltooid, zullen de problemen en verkeersdrukte
    op de N468 weer zijn afgenomen (terug naar niveau uit het jaar 2000) en kan de
    gemeente de weg in beheer nemen indien zij tijdig start met voorbereidende
    maatregelen. Maar dit duurt nog enkele jaren en zolang kunnen en willen de bewoners
    van Maasland niet wachten, zo bleek tijdens een PvdA-werkbezoek op donderdag 18
    februari op uitnodiging van de bewonersgroep die zich rond dit onderwerp in Maasland
    heeft georganiseerd en de gemeente adviseert over mogelijke oplossingen. De
    bewonersgroep en de gemeente hebben de laatste tijd diverse maatregelen
    uitgewerkt en doorgevoerd om de leefkwaliteit in het dorp langs de N468 te
    verbeteren. Maar de grenzen van hun mogelijkheden zijn bereikt en verdere
    verbeteringen zijn alleen mogelijk in samenwerking met de provincie Zuid-Holand, de
    verantwoordelijke wegbeheerder. Voor de provincie is de route geen ‘sluiproute’ maar
    onderdeel van het provinciale wegennet zodat het geen optie is om tijdens de
    ochtend- en avondspits, wanneer de problemen zich in Maasland voordoen,
    doorgaand verkeer te hinderen met bijvoorbeeld spits-pollers, zoals in Midden
    Delfland parallel aan de A13 wel is gedaan. Toch is het volgens de bewonersgroep
    mogelijk om binnen dit provinciale uitgangspunt de leefkwaliteit te verbeteren met
    alternatieve en soms vernieuwende oplossingen. Nu de N468 bovendien op de rol
    staat voor groot onderhoud en de provincie voorbereidingen treft voor de aanleg van
    een parallel lopend fietspad om de verkeersveiliheid te vergroten, ligt het voor de hand
    deze alternatieve kwaliteitsverbeterende maatregelen nader te onderzoeken zodat
    eventuele uitvoering daarvan kostenefficiënt kan worden gecombineerd met het
    onderhouds- en fietspadprogramma.
    Na van de door bewoners aangedragen alternatieven kennis te hebben genomen,
    stellen ondergetekenden aan Gedeputeerde Staten de volgende vragen, die erop zijn
    gericht haalbare maatregelen te vinden die nog dit jaar in uitvoering zouden kunnen
    komen om de verkeerintensiteit van de weg te verlagen en de snelheid van het
    doorgaand verkeer iets terug te dringen, zodat de leefkwaliteit in Maasland tijdens
    ochtend- en advondspits merkbaar verbetert.
    Pagina 2/5
    1. Zijn GS bereid om met extra bebording bij de aan- en afvoerroutes van A4 en A20
    richting Maasland, alternatieve routes bij automobilisten onder de aandacht te brengen
    zodat een deel van de verkeersstroom zich meer verspreid over andere wegen? Zo ja,
    hebben GS dan wellicht al een concrete uitwerking voor ogen? Zo nee, waarom niet?
    Antwoord
    De huidige bebording op de aan- en afvoerroutes van A4 en A20 richting Maasland
    geven de plaatsen gelegen aan of nabij de rijksweg aan (hoofddoelen). Het doorgaande
    verkeer wordt over het rijkswegennet geleid. Regionale routes over de N468
    worden niet aangegeven, waarmee de huidige bewegwijzering voldoet aan de richtlijnen
    (CROW-publicatie 222 Richtlijn bewegwijzering). GS zien geen oplossing in
    extra bebording. Voor automobilisten die bekend zijn met de route over de N468 heeft
    het aanduiden van alternatieve routes geen te verwachten effect. Daarentegen is het
    reëel een neveneffect van de aanduiding te verwachten: de route over de N468 wordt
    onder de aandacht gebracht van het verkeer op de A4 / A20.
    Ervaringen op snelwegen tonen aan dat trajectbegeleiding kan bijdragen aan de aanen
    afvoer op snelwegen. Een goed voorbeeld daarvan is de trajectbegeleiding en –
    controle op de A13. Mede op basis van een idee van de heer Peter Verschoor,
    inwoner van Midden-Delfland, stellen wij GS de volgende vraag.
    2. Zijn GS bereid de mogelijkheid te onderzoeken van traject-snelheidscontrole tijdens
    ochtend- en avondspits, inclusief handhavingsmaatregelen op de N468, waarbij als
    doorrijtijd wordt uitgegaan van ongeveer 30 minuten (van A4 tot A20 en v.v.), zodat
    automobilisten 5 tot 7 minuten extra reistijd nodig hebben dan nu en waardoor de
    route nog steeds dienst kan blijven doen als verbindingsroute in het provinciale
    wegennet, maar ten opzichte van het gebruik van de omliggende rijkswegen geen
    tijdvoordeel meer oplevert? Zo ja, wanneer kan het overleg hierover met bewoners en
    gemeente starten? Zo nee, waarom niet?
    Antwoord
    Het instellen van trajectcontrole op de N468 is eerder in opdracht van GS in voorbereiding
    voor het grootschalig onderhoud aan de N468 onderzocht en is niet haalbaar
    gebleken. Door de diverse snelheidsremmende karakteristieken van de weg
    (scherpe bochten, versmallingen, kruisingen en in-/uitritten) worden er sterk wisselende
    snelheden op het traject gehaald. Een gemiddelde trajectsnelheid van 60 km/h
    (maximumsnelheid) is nauwelijks haalbaar, waarmee er nauwelijks effect is te verwachten
    van een trajectcontrole. Deze conclusie wordt door de politie Haaglanden en
    het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) ondersteund.
    In het grootschalig onderhoud wordt de N468 ingericht volgens de richtlijnen van een
    Duurzaam Veilige weginrichting als erftoegangsweg. Daarbij passende maatregelen
    zijn onder meer het verwijderen van de asmarkering op de N468 en het aanbrengen
    van fietssuggestiestroken. Deze maatregelen hebben een positief effect op de
    snelheid, omdat de fietssuggestiestroken de weg visueel versmallen en de
    aanwezigheid van fietsers benadrukken.
    Pagina 3/5
    Het is tijdens met name de ochtendspits gevaarlijk voor schoolgaande kinderen en
    hun begeleiders om het traject over te steken. Automobilisten staan bumper aan
    bumper in Maasland en negeren in grote getalen de verkeersregels bij voetgangersoversteekplaatsen.
    De bewoners zouden graag bij een of meerdere van deze oversteekplaatsen
    verkeerslichtinstallaties plaatsen, zodat de nu ononderbroken stroom
    van auto’s zo af en toe geforceerd wordt doorbroken om jonge voetgangers in staat te
    stellen veilig de overkant te bereiken.
    3. Willen GS in overleg met gemeente en bewoners serieus verkennen op welke manier
    een verkeerslichtinstallatie of alternatief systeem autombolisten kan dwingen of
    effectief kan verleiden om op gezette tijden in de ochtendspits ruimte te bieden aan
    overstekende schoolgaande jeugd bij een of meerdere voetgangsoversteekplaatsen
    nabij scholen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn kan dit onderwerp
    besproken worden met bewoners en gemeente?
    Antwoord
    Vanuit de informatie die door de vragenstellers is verstrekt is op te maken dat de
    betreffende oversteekplaatsen binnen de bebouwde kom van Maasland, het beheergebied
    van de gemeente Midden-Delfland, zijn gelegen. De gemeente Midden-
    Delfland is hier zelf bevoegd gezag en kan de benodigde maatregelen op haar
    wegennet formuleren en uitvoeren. Uiteraard kan de gemeente, indien zij dit wenst, de
    provincie (en andere regionale partners) betrekken bij het bepalen van de maatregelen.
    Het werk van de bewonersgroep wordt op dit moment door de gemeente Midden-
    Delfland ondersteund. Op deze manier worden burgers in staat gesteld actief mee te
    denken en alternatieve maatregelen te ontwikkelen, werk dat normaal gesproken door
    het ambtelijk apparaat wordt gedaan. Door de bewonersgroep op een nieuwe manier
    in te zetten, blijkt de betrokkenheid bij en het draagvlak voor het vinden van oplossingen
    te zijn toegenomen, zo kan uit informatie van de gemeente Midden-Delfland in
    2009 worden opgemaakt. De bewoners geven ook aan dat zij graag op deze manier
    de komende maanden/jaren bij de aanpak van de overlast van de N468 betrokken
    blijven. Maar nu de gemeentelijke bevoegdheden lijken uitgeput, omdat het nu aan de
    provincie is om als wegbeheerder eventueel aanvullende maatregelen te treffen, doet
    zich de vraag voor of het dagelijks bestuur van de provincie - net zoals de gemeente
    heeft gedaan - de bewonersgroep wil blijven ondersteunen bij het verder in kaart
    brengen en zo nodig uitvoeren van alternatieve maatregelen die in de eerste drie
    vragen zijn verwoord. De concrete vraag in dit verband aan GS is derhalve.
    4. Ziet u mogelijkheden om het bijzondere ‘participatieproces’ van de bewonersgroep
    (naast de gemeente Midden-Delfland) financieel of organisatorisch te ondersteunen,
    hen bij de gevraagde verkenning en onderzoeken te betrekken en de komende
    maanden intensief met deze groep (en de gemeente) samen te werken om nog dit
    jaar alles uit de kast te halen wat erin zit om de leefkwaliteit rondom de N468 in
    Maasland te verbeteren? Zo ja, op welke manier? Zo nee, waarom niet?
    Pagina 4/5
    Antwoord
    De gemeente Midden-Delfland heeft een projectgroep (externe projectleider, ambtelijke
    vertegenwoordigers gemeente en vertegenwoordiger van politie) en een klankbordgroep
    (13 verontruste bewoners van Maasland) opgericht om de verkeersproblematiek
    in Maasland te verbeteren. De provincie zal op uitnodiging deelnemen
    aan de overleggen van de projectgroep en klankbordgroep, waarbij initiatieven door
    gemeente en bewoners kenbaar kunnen worden gemaakt. De provincie zal de
    initiatieven serieus in overweging nemen en op haalbaarheid toetsen. GS zien het niet
    als haar taak om de bewonersgroep financieel en organisatorisch te ondersteunen bij
    het uitvoeren van verkenningen en onderzoeken.
    5. Kunt u zo exact mogelijk aangeven:
    a) wanneer het groot onderhoud aan de N468 volgens planning zal plaatsvinden?
    Antwoord
    De grootschalige onderhoudswerkzaamheden aan de N468 staan gepland voor 2011
    en 2012.
    b) welk type onderhoudsmaatregelen zijn voorzien?
    Antwoord
    De volgende onderhoudsmaatregelen zijn voorzien:
    - aanbrengen bermverharding Molenweg, Oostgaag en Gaagweg;
    - herinrichten scherpe bochten;
    - herinrichten fietsoversteek fietspad Gaagpad (km 11.2);
    - herinrichten kruising N468 met Dorpsstraat en fietspad Kleine Zijdekade (km 15.3);
    - herinrichten kruising N468 met Rijksstraatweg (km 16.0);
    - herinrichten kruising N468 met Klaas Engelbrechtsweg (km 17.1);
    - asfaltonderhoud hoofdrijbaan en hernieuwd aanbrengen meetlussen;
    - aanbrengen belijning conform de richtlijnen Duurzaam veilig met op de Molenweg,
    Oostgaag, Gaagweg en Rijksstraatweg inrichting als erftoegangsweg met
    fietssuggestiestroken.
    - herinrichten openbare verlichting;
    - instellen zone 60 km/h.
    c) wanneer de planvorming voor de aanleg van het fietspad wordt afgerond, en
    tenslotte?
    Antwoord
    In overleg met de gemeente Midden-Delfland is in augustus 2009 besloten om geen
    vrijliggend fietspad aan te leggen, maar fietssuggestiestroken op de N468. Dit wordt
    uitgevoerd met het grootschalig onderhoud in 2011 en 2012.
    d) op welke manier en/of in welke periode eventuele maatregelen volgend uit nader
    overleg met bewoners en gemeente geïntegreerd kunnen worden in het
    onderhouds- en fietsplan?
    Pagina 5/5
    Antwoord
    In overleg met de gemeente Midden-Delfland is in augustus 2009 besloten om geen
    vrijliggend fietspad aan te leggen, maar fietssuggestiestroken op de N468. Dit wordt
    uitgevoerd met het grootschalig onderhoud in 2011 en 2012.
    Den Haag, 16 maart 2010
    Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland,
    secretaris, voorzitter,
    M.H.J. van Wieringen-Wagenaar J. Franssen

Leave a Reply