Archive for January, 2010

OV-CHIPKAART voorkomen van dubbele opstaptarieven

Wednesday, January 13th, 2010

Toelichting

Als reizigers een reis maken met het OV, waarbij gebruik wordt gemaakt moet worden van meerdere vervoersmaatschappijen, worden zij geconfronteerd met extra kosten: bij de aanvang van de reis wordt het opstaptarief betaald, bij het uitstappen wordt uitgecheckt maar bij het vervolg van de reis bij de een andere maatschappij, betalen zij opnieuw het opstaptarief. Het gesignaleerde probleem doet zich niet alleen in Zuid-Holland voor. 

Voorbeeld:

Als je wilt reizen van Naaldwijk naar Katwijk dan reis je eerst met Veolia, vervolgens stap je over op de HTM en je vervolgt je reis met Connexxion.Je moet elke keer inchecken en uitchecken en je moet (wellicht in dit geval) drie keer het instaptarief betalen. Volgens de Wet Personenvervoer bepalen de provinciale- en lokale overheden de tarieven voor de ov-chipkaart en dus ook de voorwaarden van de opstaptarieven. De regie voor de ov-chipkaart ligt momenteel bij de provincies, gemeenten en de vervoerders. Overigens is het dubbele- of driedubbele opstaptarief niet het enige probleem: als je vergeet uit te checken is het erg lastig om je geld weer terug te krijgen. Dat brengt frustratie bij de reizigers met zich mee. Ondergetekenden stellen aan het College van Gedeputeerde Staten de volgende vragen. 

  1. Zijn GS met ons van mening dat de reizigers de dupe zijn van de ontstane situatie?
  2. Zo ja, ziet GS mogelijkheden het probleem op te lossen? En zo ja, op welke wijze?
  3. Bent u het eens met de stelling dat vervoerders de plicht hebben om reizigers hun geld terug te betalen als ze vergeten zijn uit te checken?
  4. Bent u met ons eens dat de vervoerders onderlinge afspraken moeten maken voor de verrekening van het onterecht betaalde instaptarief?
  5. Zien GS mogelijkheden, om bij het opstellen van nieuwe concessievoorwaarden in het programma van eisen voorwaarden op te nemen die voorkomen dat reizigers dubbele-  of driedubbele opstaptarieven moeten betalen?
  6. Is GS bereid om een voortgangsrapport naar PS te sturen, als vervolg op de nota die eerder op de agenda stond, waarin de beleidskeuzes bij de invoering van de ov chipcard worden toegelicht?

Ondertekening en naam: R. Özdemir            PvdA

T.L.Brill                 VVD      

M.Kip                    CDA

E.Maassen              SP

G.Wenneker           D66

A.W.Dijk               ChristenUnie / SGP      

A.B.Blokhuizen     GroenLinks

2010

Friday, January 1st, 2010

De beste wensen voor een gezond, gelukkig en liefdevol 2010.

All the best voor jou en je familie.

Sizin ve tum sevdiklerinizin yeni yilini kutlar 2010 yilinin tum dunya’ya saglik, mutluluk ve esenlik getirmesini dilerim.

Gelukkig nieuw jaar# Yeni yiliniz kutlu olsun# Happy new year# Sana sala we nu pirozbe# Bonn anne#

Resul Özdemir