Grote broek aantreken.!!!

Ik ben benieuwd wat er uit komt..

Europees parlement eist opheldering spionage VS

Uit documenten van klokkenluider Edward Snowden blijkt dat de Amerikaanse geheime dienst NSA afluisterapparatuur heeft geplaatst bij de EU-vertegenwoordiging in Washington. Europese politici reageren geschokt.

Voorzitter van het Europees Parlement (EP) Martin Schultz heeft geschokt gereageerd. Hij eist zo snel mogelijk opheldering en meer informatie over de vermeende spionagepraktijken.

Spionage

Het Duitse opinieweekblad Der Spiegel meldde zaterdag dat de Amerikaanse geheime dienst NSA de Europese Unie zou hebben bespioneerd met afluisterapparatuur.

Ook zou het computernetwerk van de EU-vertegenwoordiging in Washington geïnfiltreerd zijn.

CDA-europarlementariër Wim van de Camp reageerde zondag ook op het nieuws: ‘Je weet dat je soms in vrienden teleurgesteld wordt, maar wat de VS nu doet (massaal de EU en haar burgers afluisteren) kan echt niet.’

Duitsland

Volgens het Duitse weekblad monitort de NSA zo’n half miljard telefoontjes, e-mails en sms-jes per maand, alleen al in Duitsland. In de documenten wordt het land genoemd als ‘aanvalsdoel’. Van de EU-landen wordt Duitsland dan ook het scherpst in de gaten gehouden.  Hoe goed Nederland in de gaten wordt gehouden is nog niet duidelijk.

Druk op betrekkingen

Volgens EP-voorzitter Martin Schultz ‘kan deze zaak een enorme druk leggen op de betrekkingen tussen de EU en de Verenigde Staten’.

Ook andere Europese politici hebben gereageerd. Zo zegt Elmar Brok, voorzitter van de buitenlandcommissie van het EP: ‘De spionagepraktijken hebben een dimensie bereikt, die ik van een democratische staat niet voor mogelijk had gehouden.’

Leave a Reply